Коньяк - це широко відомий алкогольний напій янтарно-золотистого кольору, який виробляють з витриманого коньячного спирту - продукту дистиляції виноградних вин. Класична технологія отримання коньячного спирту передбачає подвійну перегонку вина на кубових апаратах, які отримали назву «шарантський аламбік». Це найстаріша і сама розповсюджена технологія, але і найбільш затратна, тому застосовується, в основному, для виробництва елітних напоїв. Великого поширення набули кубові установки одноразової згонки з укріплюючою колонкою. Такі апарати за всіма показниками дуже близькі до «шарантського», але дозволяють знизити втрати спирту при перегонці. Цю технологію часто застосовують у виробництві марочних і фірмових сортів напоїв. Наймасовішою і економічно вигідною є технологія одноразової згонки на апаратах безперервної дії. Вважається що такі установки мають болгарське походження. Абсолютна більшість усіх видів коньячних напоїв роблять саме на такому обладнанні.